İşaret diliyle sahnelenecek “Çingene Boksör” Ankara’da izleyiciyle buluşacak

İşaret Dilinde Sahnelenecek Tiyatro Oyunu “Çingene Boksör”

İşaret dilinde insanlar hedefleyen İşaret Sanat Topluluğu tarafından hazırlanan tek kişilik tiyatro oyunu “Çingene Boksör”, işitme engellilere hitap eden özgün bir yapıya sahip ve seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor.

Oyun, işitme engellilerin ana dillerinde tiyatro izleme hakkına vurgu yaparak, işiten bireylerin farklı bir iletişim biçimiyle empati kurmasını hedefliyor.

İşaret Sanat, işaret diliyle sanat üretimini yaygınlaştırmayı amaçlayan kapsayıcı bir topluluk olup, işitme engelli bireyler, sağır ebeveynlerin çocukları ve işaret diline ilgi duyan gönüllülerden oluşmaktadır.

“Hayalimizi Gerçekleştirmek Üzerindeyiz”

Başrol oyuncusu Cem Korkmaz, projeye ilişkin süreci paylaşırken, işaret dilinin hayatının doğal bir parçası olduğunu vurgulayarak, farklı sanat alanlarında üretim yaptığını belirtti.

Korkmaz, işaret diliyle tiyatronun hayalini kurduğunu ifade ederek, uzun bir süredir böyle bir sahne performansının eksikliğini hissettiklerini dile getirdi.

Türkçe ya da yabancı oyunları işaret dile uyarlamaya çalışırken soyut kavramların zorluk oluşturduğunu belirten Korkmaz, “Genelde sahne işleri, tiyatro metinleri içinde soyut kavramlar barındırdığı için bununla çok zaman kaybı yaşadık. Ancak son bir yıldır bulduğumuz oyun ve yaptığımız çalışmalarla hayalimizi gerçekleştirmek üzereyiz” dedi.

“İşiten İzleyiciler İçin Özel Bir Deneyim”

Cem Korkmaz, işaret diliyle tiyatronun sahnelenmesinin özel bir duygu olduğunu belirterek, işitme engelli izleyicilerin uzun bir aradan sonra kendi dillerinde bir tiyatro eserini izleyeceğini ifade etti.

Oyunun işitenlere de açık olduğunu belirten Korkmaz, “İşaret dili bilmeyen, kullanmayan işiten bireylerin de oyunu izlemesini istedim. 60 dakika boyunca kendilerini farklı bir ortamda hissedecekler ve işaret diliyle neler olup bittiğini anlamaya çalışacaklar. Empati kurmalarını ve özel bir deneyim yaşamalarını amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

“Görsel Sanatlar ve Sağırların Kültürü”

İşaret Sanat Topluluğu’nun kurucusu olan Hasan Hüseyin Korkmaz, 25 yıldan fazla bir süredir işaret dili üzerinde çalıştığını ve işitme engelli bireylerin görsel iletişime açık ve görsel sanatlarda başarılı olduğunu vurguladı.

Korkmaz, işitme engelli bireylerin farklı sanat dallarında yetenekli olduklarını ve bu faaliyetlerin işaret diliyle uyumlu olduğunu belirterek, “Kendimize özgü bir sanat üretmeye karar verdik ve bu hem sosyal hem de kişisel gelişimlerini sağlayan bir süreç oldu” dedi.

Oyunun Ankara’daki ilk gösteriminden sonra farklı şehirlerde de sahnelemeyi planlayan Korkmaz, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne desteklerinden dolayı teşekkürlerini iletti.

Çingene Boksör, yarın saat 19.30’da Devlet Tiyatroları 75. Yıl Sahnesi’nde ücretsiz olarak izlenebilecek. (AA)

Related Posts

Milli Eğitim Bakanı Tekin yanıtladı: 4 yıllık zorunlu lise eğitimi 2 yıla düşecek mi?

Milli Eğitim Bakanı Tekin yanıtladı: 4 yıllık zorunlu lise eğitimi 2 yıla düşecek mi?

SON DEPREMLER AFAD VE KANDİLLİ 8 TEMMUZ || İran’da deprem: Ağrı sallandı! Son deprem, nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu?

Son depremler AFAD ve Kandilli 8 Temmuz Salı günü yani bugün hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında yer alıyor. Son olarak kaydedilen verilere göre, 06.03’te İran Makü’de 3.0 büyüklüğünde deprem oldu. Yaşanan deprem Ağrı’da hissedildi. Kısa süreli panik yaşayan vatandaşlar da deprem mi oldu, az önce nerede deprem oldu? sorularına yanıt aramaya başladı. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 8 Temmuz Salı son depremler listesi…

Maarif Platformu’ndan ‘Eğitime Yeniden Ruh Üfleme ve Diriliş Çağrısı’ çalıştayı: En geniş katılımlı buluşmalardan biri olarak tarihe geçti

Maarif Platformu, İstanbul’da 26 Haziran’da çalıştay toplantısı düzenledi. Daha önce de Bursa’da 25 Mayıs’ta bir çalıştay düzenlenmişti. Çalıştaylar zinciri, Türkiye’nin eğitim sahasında son yıllarda gerçekleştirilen en geniş katılımlı, çözüm odaklı ve etkili buluşmalarından biri olarak tarihe geçti.

Stephen King romanından uyarlanan ‘Ölüme Koşan Adam’dan ilk fragman

Stephen King romanından uyarlanan ‘Ölüme Koşan Adam’dan ilk fragman

Harry Potter 4. Ateş Kadehi Neden Kaldırıldı? Harry Potter Ateş Kadehi Hangi Ülkelerde ve Neden Yasaklandı?

Harry Potter serisinin dördüncü filmi “Harry Potter ve Ateş Kadehi” (Harry Potter and the Goblet of Fire), bazı dijital platformlardan kaldırılmasıyla hayranlarını şaşırttı. Hogwarts’ın büyülü dünyasında Üçbüyücü Turnuvası’nın heyecanını ve Voldemort’un geri dönüşünü konu alan bu ikonik yapım, bazı platformlarda yer almıyor. Ayrıca, filmin ve kitabın bazı ülkelerde yasaklanma tartışmaları gündeme geldi. Peki, Harry Potter Ateş Kadehi yasaklandı mı, neden kaldırıldı?

Aşure Günü ne zaman başlar ve biter 2025? Hicri takvime göre Muharrem’in 10. günü ne zaman?

Aşure günü ne zaman, sorusu 2025 Diyanet dini günler takvimi ile yanıt buldu. Paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesi olan aşure dağıtımları, aşure günü ile beraber gerçekleşecek. Dini kaynaklara göre muharrem ayının 10. günü oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnettir. Zira Resûlullah (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu Müslümanlara tavsiye etmiştir. Peki, aşure günü ne zaman, hangi tarihte? İşte, o konu hakkında ayrıntılar.