Sivas’tan Japonya’ya Esmer Tuz İhracı

Sivas’ın Zara ilçesinde Beydağı’nın eteklerindeki tuzlada çıkarılan “esmer tuz” olarak adlandırılan kaya tuzunun yaklaşık 50 tonu Japonya’ya ihraç ediliyor.

İlçe merkezine 60 kilometre uzaklıktaki Kardere köyünde kil havuzlarında yapılan ve büyük emeklerle toplanan kaynak tuzunun haziran ayında başlayan hasadı, ekimin ortalarına kadar sürüyor.

Tuzlanın kadın işletmecisi Habibe Belgin Yılmaz, AA muhabirine, 84 mineralli ve 3 elementli tuzun genellikle salamurada, tere yağında, turşu ve peynirde kullanıldığını söyledi.

Bu tuzu, rengi dolayısıyla “esmer tuz” olarak adlandırdıklarını anlatan Yılmaz, “Burada doğal yöntemle, iş makinesi kullanmadan tuzu çıkarıyoruz. Yıllık üretimimiz 350 ton civarında. İç piyasada yoğun ilgi görüyor, özellikle bölge halkının çok talep ettiği bir tuz.” dedi.

Yılmaz, çevre iller Malatya, Erzincan ve Tokat’ta tuzun yoğun talep gördüğünü, ürettiklerinin bir kısmını da Japonya’ya sattıklarını dile getirdi.

Japonya’ya yılda yaklaşık 50 ton tuz gönderdiklerini anlatan Yılmaz, “Bu tuzu genelde Japonya tercih ediyor. Japonya’nın çok ünlü ve pahalı bir tuzu var, mineral değerleri o tuzun bir tık üzerine çıkıyor.” şeklinde konuştu.

Beydağı’nın eteklerinde 1570 metre yükseklikteki tuzlada çıkarılan tuzun, Japonya’da sofralara lezzet katmasından mutlu olduklarını aktaran Yılmaz, haziranın ilk haftasında başlayan hasadın sürdüğünü kaydetti.

Hasat devam ediyor

Esmer tuzun, tuzlada üretilen diğer tuzlara göre daha geç hasat edildiğine değinen Yılmaz, şöyle devam etti:

“Ekimin ortalarına kadar hasat sürebiliyor. Bu tuzun kaynağı Beydağı’nın eteklerinden geliyor. Kalite anlamında bölgemizin ve Türkiye’nin en iyi tuzlarından biri diyebiliriz. Havuzlarımız aslında kil havuzları, kil havuzunda tuz yapıldığında tabanında toprak ve taş kalıntıları bırakıyor. Biz özelikle tuzun renginin topraktan gelmediğini, suyun renginden kaynaklandığını ispatlamak adına bir çalışma başlatmıştık. Bunun içinde gıda yönetmeliğine uygun olan brandalar kullanıyoruz. Bu brandaları da bir sezonluk olarak kullanıyoruz. Daha sağlıklı tuz elde etmek için bunu yapıyoruz. Bütün dosyalarını da muhafaza ediyoruz. Bu şekilde sağlıklı bir tuz elde etmiş oluyoruz.”

Yılmaz, tuzun analizinin hasat sezonun başında, ortasında ve sonunda yapıldığına dikkati çekerek, “Tuzlarımızın hiçbirinde mikro plastik dediğimiz ürünler bulunmuyor. Kalite anlamında da mineral açısından da Türkiye’nin en iyi tuzu diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Pazarda tanesi 25 TL’den satılıyor! Görenler yolunu değiştiriyor

Pazarda taneyle satılmaya başlayan limonun adet fiyatı 25 TL’ye yükseldi. Üreticilerden önümüzdeki günler için üzen haber geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her adımı dikkatle hesap edilmiş ince bir siyaset izliyoruz

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, 38’inci DEİK Olağan Mali Genel Kurulu, 4’üncü Ustalara Saygı Ödül Töreni’ne katıldı.

Yuntdağı Yöresel Ürünler Pazarı Açılıyor

Yunusemre Belediyesi, Yuntdağı’ndaki üreticilere destek olmak amacıyla Yöresel Ürünler Pazarı’nı 10 Ağustos’ta açıyor. Pazar, gıda ve el emeği ürünlerle birlikte kadınların istihdamına katkı sağlamayı hedefliyor.

Bodrum’da Su Seviyeleri Kritik Eşikte

Bodrum’daki barajlarda su seviyesi azaldı, kış aylarında ciddi su sıkıntısı yaşanabilir.

Ergene’de Sağlıksız Gıda İşletmesine Ceza

Ergene’deki gıda deposuna 210 bin 622 TL ceza verildi, hijyeniz koşullarda ürün işlemi tespit edildi.

Atatürk Üniversitesi’nde Buğday Hasadı Yapıldı

Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde 450 dekar alanda buğday hasadı yapıldı, tarımsal sürdürülebilirlik hedeflendi.