Sadık Varer: Eşitlik ve Özgürlük Mücadelesinin Sanatla Buluştuğu Bir Yaşam
Ardeşen’in değerli sanatçısı Sadık Varer, yaşamı boyunca eşitlik, özgürlük ve halkların kardeşliği mücadelesini sanatına ve yazılarına yansıtarak önemli bir iz bıraktı. Laz halkının tarihini ve kültürel mirasını ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtan Varer, sevdikleri ve dostları tarafından derin bir üzüntüyle anıldı.
Varer’in ölümü, sevdikleri tarafından şu sözlerle duyuruldu:
“Ardeşen’li ressam Sadık Varer abimizi kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim. Kendisi yaşamı boyunca sürdürdüğü eşitlik ve özgürlük mücadelesiyle örnek bir devrimci, iyi bir insandı. Türkiye sosyalist hareketinin önemli isimlerinden biri olan Sadık Varer abimiz, 12 Eylül cuntasının zindanlarında en ağır işkencelere maruz kalmış yiğit bir devrimciydi. Hepimiz onun direngen, mücadeleci duruşundan çok etkilenmiştik. Güle güle güzel insan… Yıldızlar yoldaşın olsun.”
“Çok üzgünüm! Ressam Sadık Varer’i de kaybetmişiz! Parmakla saydığımız dost insanlar tek tek düşüyor yaşam ağacının dalından. Güzel insanlarına kötü davranan bu ülkenin kahrı bazılarımızı daha erken düşürdü hayattan. Devrimci mücadelede inanç ve inatla var olmuş, iyi ve üretken insandı. Ölümün karşısında ne desem lâf, sussam hiç! Dünyaya güzel anlam bırakarak gittin. Sevgiyle hatırlan Sadık Yoldaş…”
“Seni bu platformda tanıdım. Hep saygı duyarak takip ettim. Çok üzgünüm! Anılarda yaşa, kalplerde uyu…”
“Ah hocam, yokluğun beni çok yaraladı, hayatıma en güzel duygularla dokundun babam dedim öyle saydım sevdim seni. Erken gittin, ruhun şad, yolun ışık dolsun. Çok üzgünüm…”
Sadık Varer’in cenazesi 1 Aralık Pazar günü memleketi Ardeşen’de toprağa verilecek.
Sadık Varer Kimdir
1957 yılında Ardeşen’de doğan Sadık Varer, Anadolu Sanatçılar Derneği’nin kurucularındandır. Derneğin yurtiçinde ve yurtdışında sözcülüğünü yapmaktadır. 1988-2010 yılları arasında Bursa, İstanbul, Paris, Dortmund, Wuppertal, Duisburg, Nice, Cannes ve Marsilya’da 18 kişisel sergi açmış ve yaklaşık 100 civarında karma sergiye katılmıştır.