Japonya her yıl 50 ton satın alıyor: Yemeklere lezzet katıyor

İlçe merkezine 60 kilometre uzaklıktaki Kardere köyünde kil havuzlarında yapılan ve büyük emeklerle toplanan kaynak tuzunun haziran ayında başlayan hasadı, ekimin ortalarına kadar sürüyor.

Tuzlanın kadın işletmecisi Habibe Belgin Yılmaz, 84 mineralli ve 3 elementli tuzun genellikle salamurada, tere yağında, turşu ve peynirde kullanıldığını söyledi.

Bu tuzu, rengi dolayısıyla “esmer tuz” olarak adlandırdıklarını anlatan Yılmaz, “Burada doğal yöntemle, iş makinesi kullanmadan tuzu çıkarıyoruz. Yıllık üretimimiz 350 ton civarında. İç piyasada yoğun ilgi görüyor, özellikle bölge halkının çok talep ettiği bir tuz.” dedi.

Yılmaz, çevre iller Malatya, Erzincan ve Tokat’ta tuzun yoğun talep gördüğünü, ürettiklerinin bir kısmını da Japonya’ya sattıklarını dile getirdi.

Japonya’ya yılda yaklaşık 50 ton tuz gönderdiklerini anlatan Yılmaz, “Bu tuzu genelde Japonya tercih ediyor. Japonya’nın çok ünlü ve pahalı bir tuzu var, mineral değerleri o tuzun bir tık üzerine çıkıyor.” şeklinde konuştu.

Beydağı’nın eteklerinde 1570 metre yükseklikteki tuzlada çıkarılan tuzun, Japonya’da sofralara lezzet katmasından mutlu olduklarını aktaran Yılmaz, haziranın ilk haftasında başlayan hasadın sürdüğünü kaydetti.

Hasat devam ediyor

Esmer tuzun, tuzlada üretilen diğer tuzlara göre daha geç hasat edildiğine değinen Yılmaz, şöyle devam etti:

“Ekimin ortalarına kadar hasat sürebiliyor. Bu tuzun kaynağı Beydağı’nın eteklerinden geliyor. Kalite anlamında bölgemizin ve Türkiye’nin en iyi tuzlarından biri diyebiliriz. Havuzlarımız aslında kil havuzları, kil havuzunda tuz yapıldığında tabanında toprak ve taş kalıntıları bırakıyor. Biz özelikle tuzun renginin topraktan gelmediğini, suyun renginden kaynaklandığını ispatlamak adına bir çalışma başlatmıştık. Bunun içinde gıda yönetmeliğine uygun olan brandalar kullanıyoruz. Bu brandaları da bir sezonluk olarak kullanıyoruz. Daha sağlıklı tuz elde etmek için bunu yapıyoruz. Bütün dosyalarını da muhafaza ediyoruz. Bu şekilde sağlıklı bir tuz elde etmiş oluyoruz.”

Yılmaz, tuzun analizinin hasat sezonun başında, ortasında ve sonunda yapıldığına dikkati çekerek, “Tuzlarımızın hiçbirinde mikro plastik dediğimiz ürünler bulunmuyor. Kalite anlamında da mineral açısından da Türkiye’nin en iyi tuzu diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Guizhou Enerji Dönüşümünü Hızlandırıyor

Guizhou, enerji dönüşümünde önemli adımlar atarak 2025’te 100 milyon kW kapasiteleri hedefliyor.

Erzurum Oltu’da Sulama Projesi İlerliyor

Oltu ilçesi Sivridere Göleti Sulaması İkmali 2. kısım projesi kapsamında 6 bin metre boru döşendi. Yeni sulama alanları ve altyapı ile bölge tarımına katkı sağlanması hedefleniyor.

Bursa’da Kentsel Dönüşüm Zorunlu ve Fırsat

Eski yapılar arttıkça kentsel dönüşüm Bursa için can ve mal güvenliği açısından şart hale geliyor.

TZOB: Temmuz ayının zam şampiyonu limon, karpuzda fiyat farkı yüzde 614

TZOB: Temmuz ayının zam şampiyonu limon, karpuzda fiyat farkı yüzde 614

Sürücüler dikkat! Ambulansa yol vermediği için bir ceza daha kesildi

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şubesine bağlı ekipler, D-100 kara yolunda seyreden hafif ticari araç sürücüsünün ambulansa yol vermediği anların sosyal medyada yayınlanması üzerine harekete geçti. Bakan Yerlikaya duyurdu: Ambulansa yol …

Benzin ve motorine bir zam daha: Bakın kaç lira olacak?

3 Temmuz’da açıklanan ÖTV zammının ardından peş peşe artan ancak son haftalarda sakin bir dönem geçiren akaryakıt piyasası, brent petrol fiyatlarının yeniden 73 dolara fırlamasıyla hareketlendi. Geçtiğimiz hafta otogaza gelen 44 kuruşluk zammın …