Türkiye’de emek krizi: Çalışmak yetmiyor, emek değersizleşiyor

Türkiye’de Çalışanların Ücretleri Arasındaki Adaletsizlik Gittikçe Artıyor

Ekonomi yönetiminin yüksek enflasyonda ücret artışlarını neden göstermesiyle yurttaşlar uzun ve zorlu çalışma koşullarına karşılık verilen ücretlerle ayın sonunu getiremiyor. Araştırmalar, Türkiye’de birçok çalışma alanında ücretlerin asgari ücret düzeyine yaklaştığını gösteriyor.

Önceki dönem Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in 2022’de açıkladığı asgari ücretli oranı yüzde 22’yken Merkez Bankası verilerine göre çalışanların yüzde 43’ü asgari ücret alıyor. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİKAR) ise her yıl yayınladığı raporlarda ücretli kesimin yarısının asgari ücret ve civarında maaş aldığına dikkat çekiyor. Üstelik raporlara göre kişi başına brüt ücretlerin, kişi başına katma değere oranı 2006 yılından bu yana geriledi, çalışma hayatında verimlilik artışına karşın ücretler düştü. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) Ağustos 2024’te yayınladığı, Prof. Aykut Kibritçioğlu imzalı araştırmaya göre, özellikle 2000’lerden bu yana maaşlar kişi başı GSYH’nin yarısına doğru azaldı. 1974- 2002 arasında asgari ücretten yüksek olan ortalama ücretler, 2005’ten bu yana asgari ücrete yaklaştı.

‘FIRSAT ADALETSİZLİĞİ’

Ekonomist Arda Tunca Cumhuriyet’e yaptığı değerlendirmede, “Emeğin pazarlık gücü törpülendi. Emek, sistematik biçimde değersizleşiyor” diyerek Türkiye’nin düşük ücretli ve düşük verimli, yaratıcılıktan uzak sektörleri önceliklendiren bir ekonomik modele sıkıştığı görüşünü ifade etti. Tunca, AKP’nin politikaları ve topluma yansımasına ilişkin şu ifadeleri kullandı: “AKP’nin sermaye yanlısı tercihi, emek aleyhine neredeyse acımasız bir politika mimarisine dönüşmüş durumda. Emeğin bu şekilde değersizleştirilmesi, sadece bir ekonomik tercih değildir. Siyasal bir yönelimin sonucudur. Toplumda orta sınıf eriyor, gençler eğitimle sınıf atlayamayacaklarını gördükçe umutsuzluğa kapılıyor. Gelir adaletsizliğiyle birlikte fırsat adaletsizliği de derinleşiyor. Türkiye’nin emeğe yaklaşımı, toplumun genel değerler sistemini de şekillendiriyor.

Related Posts

Açlık sınırı asgari ücreti aştı: Yoksulluk sınırı 83 bin lirayı geçti!

Haziran ayında açlık sınırı asgari ücretin üzerine çıktı. Birleşik Kamu-İş’in verilerine göre, yoksulluk sınırı ise 83 bin lirayı aştı. Gelir ve harcama arasındaki fark giderek büyüyor.

Bakan Kurum: Türkiye gayrimenkul sektöründe dünyada en başarılı ülkelerden bir tanesi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da Emlak Konut Anahtar Fikirler Zirvesi’nde önemli açıklamalarda bulundu.

Memur ve emekli zammı için son viraj! Nefesler tutuldu: İşte masadaki zam oranı

Milyonlarca memur ve emeklinin yeni dönem zamlı aylıkları için nefesler tutuldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Temmuz’da haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Kritik veriye 10 günden az bir zaman kaldı. Peki maaşlara zam oranı ne olur? En düşük emekli aylığı için beklentiler ne? İşte memur, emekli maaşlarına zam için son tahminler…

Borsa güne düşüşle başladı – 23 Haziran 2025

ABD’nin İsrail ile birlikte İran’ın nükleer tesislerini vurması sonucu küresel piyalar karışık seyrederken Borsa İstanbul BIST 100 endeksi de güne yüzde 0,94 değer kaybederek 9.116,97 puandan başladı

Babaannesinin tarlasına kurduğu tesisle turistleri ağırlıyor

TOFAŞ’ta 20 yıl sürdürdüğü bilgisayar mühendisliği mesleğini bırakan Arif Doğru, doğup büyüdüğü yer olan Bursa’nın Keles ilçesine bağlı Gököz Mahallesi’ne yatırım yapma kararı verdi. Yıllar önce hayvancılık için sulama amaçlı önüne set yapılarak …

ABD’li devlerden TCMB tahmini: Faiz indirimi temmuzda başlayacak!

TCMB’nin faizleri sabit tutmasının ardından Citi ve JPMorgan’dan dikkat çeken analizler geldi. JPMorgan, Merkez Bankası’nın Temmuz’dan itibaren her toplantıda 250 baz puan faiz indireceğini öngörürken; Citi, 2025 enflasyonu için yukarı yönlü risklere dikkat çekti.