Yıldızlar iki kez patlayabiliyor: Kozmolojide büyük keşif

Büyük Macellan Bulutu’ndaki Süpernova Kalıntısı Keşfedildi

Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) çok büyük teleskobu (VLT) kullanılarak yapılan araştırmanın odağında, yaklaşık 160 bin ışık yılı uzaklıktaki Büyük Macellan Bulutu’nda yer alan süpernova kalıntısı SNR 0509-67.5 bulunuyor. Nature Astronomy dergisinde yayımlanan çalışmanın başyazarı Avustralya Canberra Üniversitesi’nden Priyam Das, bu tür bazı süpernovaların iki ayrı patlama yaşayabildiğini ifade etti.

Sciencealert haberine göre “Çift patlama” olarak isimlendirilen bu fenomen, Tip 1a süpernovalarında gözlemleniyor. Bu süpernovalar, bir beyaz cüce yıldız ile başka bir yıldızdan oluşan ikili sistemlerde gerçekleşiyor. Beyaz cüceler, ömrü tükenen küçük yıldızların geride bıraktığı yoğun yıldız kalıntılarıdır. Çevresindeki yıldızlardan gaz çeken beyaz cüce, bu gaz belirli bir seviyeye ulaştığında önce yüzeyinde bir helyum patlaması yaşıyor. Bu ilk patlama, içeriye doğru bir şok dalgası göndererek yıldızın çekirdeğinde daha büyük ikinci bir patlamayı tetikliyor.

Yeni Bulguların Önemi

Bilim insanları, çift patlama modelinin kanıtlarını, patlama sonrası ortaya çıkan kimyasal izleri analiz ederek buldu. ESO’nun teleskobuyla yapılan incelemelerde SNR 0509-67.5 kalıntısında iki ayrı kalsiyum katmanı keşfedildi. Araştırmanın ortak yazarı Ivo Seitenzahl, “Bu bulgular, beyaz cücelerin ünlü Chandrasekhar limitine (yaklaşık 1,4 güneş kütlesi) ulaşmadan da patlayabileceğini açıkça gösteriyor,” dedi.

Chandrasekhar Limiti Nedir?

Chandrasekhar limiti, beyaz cüce yıldızların kütleleri için belirlenmiş kritik bir eşik noktasıdır. Yaklaşık olarak Güneş kütlesinin 1,4 katına eşit olan bu limit aşıldığında, yıldızın içindeki basınç ve sıcaklık, yıldızın patlamasına yol açan zincirleme reaksiyonları başlatır.

Bu keşif, süpernovaların parlaklık ve yapılarındaki farklılıkları açıklamada önemli bir adım olarak görülüyor. Ayrıca evrenin genişlemesine neden olan karanlık enerjinin doğasını ve evrendeki demirin kökenini anlamada kritik bilgiler sağlayacak.

Related Posts

Yeni iddia kafaları karıştırdı! 15 bin yıllık fark ortaya çıktı

Yeni bir araştırmaya göre modern insanların Avustralya’ya 65 bin yıl önce değil, yaklaşık 50 bin yıl önce ulaştığı ileri sürüldü. La Trobe Üniversitesi’nden Jim Allen ve Utah Üniversitesi’nden James O’Connell, Neandertal DNA’sı üzerine yapılan son çalışmaların ardından bu iddiayı ortaya koyarak, Avustralya’ya ilk gelen insanların Neandertal genleri taşıdığına dikkat çekti.

Galaxy’den iPhone’a göz kırpan güncelleme

Samsung, Android 16’yı kullanıcılarına One UI 8 güncellemesiyle sunmaya hazırlanıyor. Bu güncelleme, özellikle yeni Gelişmiş Koruma Modu sayesinde iPhone’un güvenlik sistemlerine benzer özellikleri Android’e taşıyor. Android Authority’e göre, bu mod …

Apple 6 yıl aranın ardından yeniden değişikliğe gidebilir! Ortalığı karıştıran iddia

Teknoloji severler ve Apple tutkunları tarafından merakla beklenen iPhone 17 Pro hakkında ilginç bir iddia gündemi atıldı. Teknoloji severlerin arasında tartışma yaratan iddiaya göre Apple yeni modelinde arka kısımdaki Apple logosunun yerini …

TRT 1 canlı izle 27 Haziran: PSG İnter Miami TRT 1 canlı yayını izle

TRT 1 canlı yayınında 2025 FIFA Kulüpler Dünya Kupası heyecanı devam ediyor. PSG ile İnter Miami bu akşam saat 19.00’da turnuvanın son 16 turu mücadelesinde karşı karşıya gelecek. Futbolseverlerin şifresiz canlı izleyebileceği mücadele TRT 1 kanalından ve Tabii platformları üzerinden naklen yayınlanacak. Gecenin bir diğer mücadelesi ise saat 23.00’da Flamengo-Bayern Münih arasında oynanacak. İşte 29 Haziran 2025 PSG-İnter Miami maçı TRT 1 canlı yayını izleme ekranı.

Xbox uygulaması artık diğer platformlardan oyun açmanıza izin veriyor

Microsoft’un imza attığı yeni oyun arayüzü, Steam ve Epic gibi diğer platformlarla bütünleşik çalışacak.

SpaceX’in Starship roketi deneme uçuşu öncesinde patladı

SpaceX şirketine ait Starship roketi, ABD’nin Texas eyaletindeki deneme uçuşu öncesinde arızalanarak patladı.